Hvad Er Knob?

11/06/2021 09:12
Billede: Pixabay, bernswaelz

Knob er en betegnelse, der bliver brugt for fart indenfor luft og hav. Det bliver brugt til at måle, hvor hurtigt man enten flyver eller sejler i timen. 

Omregner man 1 sømil til km/t er det 1,852. Dette er fastlagt ud fra jordens 'storcikel'. 

Selve udtrykket 'knob' stammer tilbage fra sejlskibenes tid. De beregnede deres fart på den måde, at de smed et bræt i vandet, hvor der sad et reb i. Dette reb havde knuder med den samme afstand, og når brættet trak i rebbet, kunne de regne ud, hvor hurtigt man sejlede ved at tælle knuderne.

Betegnelsen for sømil, eller international nautisk mil som det også bliver kaldt, bliver i 1929 fastlagt som en international længdeenhed. Dette er i dag udbredt til alle lande.

Jeg skrev tidligere, at det også blev brugt i luftverdenen, hvilket også er korrekt. Her bliver det dog brugt om vindhastighed.

Nogle gange bliver hastighed brugt som udtryk ved 'knob i timen' og ikke som sømil i timen, som blev nævnt lige før. Dette er mere en måleenhed for acceleration.

Jeg håber, at ovenstående tekst har været med til at gøre dig klogere på, hvad knob er, og hvordan det skal bruges. du må have en god tur på søen.

Vi sender et stort tak til Perlen Odense, der har støttet artiklen. Vi vil derfor gerne anbefale dig at kigge på udvalget af Pernille Corydon. Uden støtten fra Perlen Odense kunne denne hjemmeside ikke findes.