Hvad Betyder Vraggods?

09/12/2020 14:14
Billede: Pixabay

Hvad betyder vraggods? Vraggods er det, som man finder på stranden, som er skyllet op fra havet. Vraggods kan også findes på bonden af havet.

Tidligere var vraggods ikke ualmindeligt at finde på strandene. Det skete i forbindelse med, at skibe tæt på stranden var kæntret eller på anden måde kommet i havsnød. Se de læs mere om vraggods og de særlige regler, der omfatter det herunder.

Vraggods har ejendomsret

Der er en helt særlig regel og lovgivning omkring vraggods. Vraggods må nemlig som udgangspunkt antages være undergivet nogens ejendomsret.

Melder ejeren sig ikke, vil vraggodset blive solgt på en efterfølgende auktion.

Går man tilbage til middelalderen, så betyd strandret, at den der havde denne også havde retten til at tilegne sig det strandgods - altså vraggods, der skyllede op på en ubevokset strandbredde. 

Det betød, at man frit kunne tage det, som skyllede i land.

Netop tilegnelsen af vraggods har været medvirkende til, at pesten har spredt sig langs den jyske kyst, hvor skibe har været kæntret, efter besætningen er død. 

Her har lokalbefolkningen taget det vraggods, der skyllede i land, uden at være klar over, hvilken sygdom det førte med sig.

Retten til vraggods tilhørte kongemagten fra omkring 1100-tiden og frem til 1400-tallet, hvor det tilfaldt staten. Adlen havde forstrandsret fra 1661 og frem til Grundloven i 1849.

Til slut vil vi hurtigt takke avXperten for have støttet muligheden for at udarbejde, denne artikel. Her kan du eksempelvis købe webcam, og meget meget andet. Uden støtten fra avXperten kunne denne hjemmeside ikke findes.